Waarom automatiseren met slimme producten?

  Jan-Willem     13-08-2019     Reacties (0)

Waarom automatiseren met slimme producten?

Waarom automatiseren met slimme producten?

Wij krijgen nog wel eens de vraag: Waarom zou ik mijn woning Smart maken? Goede vraag natuurlijk want je woning werkt nu ook al voor jou zonder al die technologische slimme producten.

We leven in de Gouden Eeuw van Lifestyle Technologische ontwikkelingen en kunnen hierover lange documenten schrijven maar we proberen het kort en overzichtelijk te houden. 

Key elementen die een slimme woning zijn onder ander:

  • Verduurzamen van je woning door het besparen van energie en het milieu (en geld).
  • Het veraangenamen van woongenot en leefervaring met o.a. hulp van je virtuele assistent.
  • Het verhogen van comfort en luxe.
  • Bekijk en bedien in 1 overzicht in de App de status van je woning, thuis of op vakantie.
  • Verhoog de veiligheid thuis wat een geruststellend gevoel geeft.
  • Krijg berichten over de status van je woning, zelfs als je ver van huis bent.
  • Deel bedieningsrechten voor je woning met je kinderen, partner en anderen.
  • Verhoog de service voor je AirBnB huurders.
  • Verhoog de zelfredzaamheid voor ouderen.

hieronder staan een aantal voorbeelden beschreven: 

Verhogen van duurzaamheid van je woning kan onder ander door het kiezen van een slimme thermostaat. De slimme thermostaat bespaart energie omdat deze leert wanneer het huis leeg is en automatisch de temperatuur lager zet. En de thermostaat leert wat je voorkeuren zijn, bijvoorbeeld ’s ochtends de temperatuur iets hoger, gedurende dag lekker laag en ’s avonds weer behaaglijk. Met slimme radiatoren kun je zelfs per kamer de temperatuur regelen, badkamer iets warmer en de slaapkamer lager bijvoorbeeld. 

Hetzelfde kun je doen met slimme LED verlichting, ten eerste gebruikt LED verlichting veel minder energie dan traditionele lampen en ten tweede kun je zelf de kleur en intensiteit bepalen afhankelijk van jouw situatie. Ben je aan het werk dan wil je helder wit licht maar ’s avonds bij de TV wil je een gedimd gekleurde verlichting voor het verhogen van de sfeer.

Maak scene’s voor van alles en nog wat. Combineer verschillende Smart Home producten in een scene, bijvoorbeeld scene ‘Film kijken’ of scene ‘Ik ga naar bed’. In het eerste voorbeeld worden allen lichten gedimd, gordijnen gesloten en de thermostaat een graadje hoger gezet. In het tweede voorbeeld gaat alle verlichting uit, de thermostaat gaat op nachtstand en het alarm wordt aangezet. Scene’s zijn alleen beperkt tot je eigen creativiteit.

Verhogen van de veiligheid kan onder ander door middel van video deurbel, eerste kijken wie er voor de deur staat en eventueel communiceren voordat je de deur open doet. Zeker voor alleenstaande en ouderen geeft dit een veilig gevoel. Ga een stap verder en plaats camera’s die personen, auto’s en dieren detecteren en direct een bericht sturen als de camera iets detecteert.

Een slim huis is geruststellend, je kan bij het verlaten van je woning zorgen dat alles uit gaat. Dus nooit meer vergeten of de lampen en strijkijzer wel uit staan. Dit gebeurt automatisch en je kan op je smartphone dit ook nog even controleren. Hetzelfde geldt voor ramen en deuren, zijn deze dicht en op slot. Maar bij afwezigheid kan je ook verschillende lampjes laten branden en daardoor simuleren dat er iemand thuis aanwezig is

De rookmelder, raam/deur sensor, water detectie sensor of camera sturen je een bericht als er iets aan de hand is, zelfs als je in het buitenland verblijft. Slimme producten in de zorg wordt vaak toegepast bij ouderen. Het verhogen van zelfredzaamheid. Zo kunnen mensen langer in hun veilige en vertrouwde omgeving blijven wonen door middel van slimme producten.

Dit zijn een aantal voordelen en voorbeelden waarom jij jouw woning smart wilt maken. Wil je meer weten over Smart Home producten en hun mogelijkheden of heb je zelf mooie voorbeelden of aanvullingen dan horen wij het graag. We vinden het leuk als je een bericht achter laat. 

Of beter, kom langs in onze Smart Home Experience winkel in Dordrecht op de Grote Spuistraat 10.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende Blog, 
Team SimpelDomotica. 

Lees meer

Verslag-HomeKit-ontwikkelingen-op-de-CES-elektronica-beurs-2019

  Jan-Willem     21-01-2019     Reacties (0)

4 dagen CES is intensief, er staan alleen al 1200 start-up bedrijfjes. 4 dagen veel lopen, kijken, praten en zoeken naar nieuwe HomeKit producten, ontwikkelingen en merken. Ook dit jaar hebben we weer nieuwe HomeKit producten en fabrikanten ontdekt, soms met HomeKit producten die nu al op de markt zijn, soms met compleet nieuwe producten.

Derde kwartaal jaar verwachten we de eerste gecombineerde Rook/CO melder. Ook de eerste HomeKit compatibel douche gezien. Verder komen dit jaar hangsloten, wandcontactdozen, garagedeur-openers, bureaulampen, hoe vochtig is mijn tuin sensor, deurbellen, tussenschakelaars die je ook buiten kan gebruiken en nog veel meer op de markt.

Verder wordt het HomeKt product assortiment uitgebreid met meer LED verlichting, camera’s, diverse sensoren voor onder ander vocht- en beweging-detectie en van een aantal producten wordt dit jaar de tweede generatie uitgebracht.

Hou onze website in de gaten en wij houden je op de hoogte van de laatste HomeKit ontwikkelingen.

Namens Team SimpelDomotica, Jan-Willem

Lees meer

HomeKit Deursloten en Virtuele Sleutels

  Jan-Willem     05-09-2018     Reacties (0)

HomeKit Deursloten en Virtuele Sleutels

Een HomeKit compatibel Elektronisch slot en biedt zoveel mogelijkheden. Kijk of de deur op slot zit als je niet thuis bent. Open de deur op afstand als er onverwacht een bekende langskomt. Geef je buren, interieur verzorger, thuiszorg, mantelzorger, vrienden en familie virtuele sleutels zodat zij naar binnen kunnen om de post op te rapen, planten water te geven, kat eten te geven, hond uit te laten, het huishouden te doen of persoonlijke verzorging door thuiszorg.

Deze virtuele sleutels kan je eenmalig toekennen aan een persoon voor een bepaalde dag en tijdstip. Of geef iemand op regelmatige dagen en tijden een virtuele sleutel, bijvoorbeeld de wekelijkse interieur verzorger. Vanuit de Elektronisch slot App stuur je de virtuele sleutels of blokkeer je uitgegeven virtuele sleutels.

De ontvangende persoon van de virtuele sleutel kan dan naar jouw huis en via de App jouw deur openmaken, dit gebeurt met een Bluetooth verbinding tussen de iPhone van de ontvanger van de virtuele sleutel en jouw Elektronisch deurslot. Omdat je een HomeKit compatibel Elektronisch slot bezit met alle voordelen van HomeKit zoals beveiligde verbindingen en goed geregelde privacy kan je alleen virtuele sleutels sturen naar iPhones en niet naar Android mobiele telefoons.

Apple heeft jouw veiligheid hoog in het vaandel staan en heeft daarom Elektronische deursloten gekwalificeerd als beveiligingsproduct en stelt hieraan extra veiligheidseisen. Dit houd in dat Apple momenteel de Bluetooth verbinding niet veilig genoeg vindt. Een Bluetooth verbinding zou op korte afstand onderschept kunnen worden. Om deze reden heeft Apple besloten dat er op dit moment nog geen gebruik gemaakt mag worden van een Bluetooth verbinding in een HomeKit compatibel Elektronisch slot. Dat is erg jammer want het uitgeven van virtuele sleutels wordt dus pas op een later moment mogelijk met een HomeKit Elektronisch deurslot.

Een tijdelijke oplossing is dat je in de Woning-App van Apple iemand uitnodigt om gebruik te maken van jouw Elektronisch deurslot. Klik in de Woning-App linksboven op het pijltje, als je meerdere Woningen hebt geconfigureerd kies je de juiste woning en onder het kopje Personen kan je personen die ook een iPhone hebben uitnodigen. Let wel op, je geeft nu iemand toegang tot al je HomeKit accessoires en scènes. Als je dit niet wilt voeg dan eerst een nieuwe woning toe met een één kamer en noem deze dan bijvoorbeeld voordeur. Je Elektronisch slot kan je dan niet opnemen in een scène met jouw andere HomeKit accessoires. Ook kan je nog steeds geen sleutel-schema’s kan maken met personen, dagen en tijdstippen.

Elektronische sleutel makers als DanaLock, Yale en August zijn wel in gesprek met Apple om het sturen van virtuele sleutels naar vrienden en familie mogelijk te maken. Het goede nieuws is dat In de huidige Elektronische HomeKit sloten al wel een Bluetooth chip zit. Als Apple toestaat Bluetooth the gebruiken hoef je geen nieuw slot te kopen maar zullen fabrikanten met een software update virtuele sleutels mogelijk maken.

Fabrikanten komen wel met creatieve oplossingen zoals Yale die een vingerafdruk-scanner met numeriek keypad kastje heeft die aan de buitenkant van de deur wordt gemonteerd, je kan nu via de Yale App een numerieke code sturen naar vrienden en familie die ze op het numerieke keypad kunnen intoetsen om het slot open te maken. De Yale App maakt het ook mogelijk om sleutels weer te blokkeren en een dag en tijdsslot aan een sleutel toe te voegen wanneer deze kan worden gebruikt.

Bij elke nieuwe iOS en Bluetooth update worden HomeKit functies weer uitgebreid, als Apple hierin iets veranderd zullen we dit artikel aanpassen.

Team SimpelDomotica

 

Lees meer

Waarom duurt het zooooo lang voordat nieuwe HomeKit producten verkrijgbaar zijn?

  Jan-Willem     13-03-2017     Reacties (0)

Waarom duurt het zooooo lang voordat nieuwe HomeKit producten verkrijgbaar zijn?

Er zijn verschillende redenen waarom het zo lang duurt voordat nieuwe HomeKit producten op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Halverwege 2015 heeft Apple de HomeKit standaard aangekondigd. Sinds 2015 zijn nieuwe startups en bestaande fabrikanten op de HomeKit standaard gedoken. Maar het heeft twee jaar geduurd voordat de eerste HomeKit producten te koop zijn in Nederland, dat ligt onder ander aan het volgende: 

HomeKit is een nieuwe standaard waarbij Apple fabrikanten verplicht om een HomeKit MFi hardware chip te gebruiken (vanwege de uitstekende encryptie) daarom moeten startups en bestaande fabrikanten allemaal nieuwe producten ontwikkelen. Het is dus niet mogelijk om bestaande domotica of huis-automatiserings producten te voorzien van nieuwe software / firmware om aan de HomeKit standaard toe te voegen. 

Update: Sinds de zomer van 2017 mogen fabrikanten ook softwarematige HomeKit toevoegen aan hun producten, een MFi chip is dus niet meer verplicht.

Het ontwikkelen van nieuwe HomeKit compatibel hardware en bijbehorende App duurt gemiddeld negen tot twaalf maanden.

Nadat een HomeKit product is ontwikkeld en getest moet het worden gefabriceerd in grote aantallen. Dit gebeurt bijna altijd in China en daar zijn wachtlijsten voordat een product kan worden gemaakt. Dit geldt zeker voor start-up bedrijven die nog geen eigen fabrikage faliciteiten hebben.

Maar de ontwikkeling, testen en fabrikage is niet het enige punt waarom het zo lang duurt. Ook Apple neemt haar tijd, elk HomeKit product moet goedgekeurd en gecertificeerd worden door Apple. Tijdens ons bezoek aan de CES kregen wij regelmatig te horen dat deze keuring en certificering van HomeKit producten lang op zich laat wachten.

Van fabrikanten hebben wij begrepen dat het gemiddeld 6 maanden duurt voordat Apple een product heeft gecertificeert. Apple keurt niet alleen het product maar ook de verpakking en de handleiding.

Nieuwe HomeKit producten worden veelal eerst op de Amerikaanse en Canadese markt gezet, dat is logisch want veel HomeKit fabrikanten zijn Amerikaanse bedrijven. Maar dit betekend ook dat veel van deze producten Amerikaanse stekkers hebben en soms ook alleen geschikt zijn voor de Amerikaanse 110 Volt spanning.

Uitbreiding naar Europa en Nederland volgt pas na een succesvolle Amerikaanse introductie want fabrikanten moeten hun producten aanpassen om deze in Europa te kunnen verkopen en dit kost weer tijd.

Als laatste punt zijn het de fabrikanten zelf, zij kiezen het moment voor een Europesche  / Nederlandse introductie. Fabrikanten stellen soms zelf nieuwe producten uit tot een geschikte introductie datum, bijvooorbeel tijdens een Elektronica beurs.

Gelukkig zien we wel dat het aanbod van nieuwe HomeKit producten toeneemt en als meer Apple gebruikers bekend worden met HomeKit en de Woning App voorspellen wij  een mooie toekomst voor Homekit compatibel producten. 

Team SimpelDomotica.

 

Lees meer