Verslag-HomeKit-ontwikkelingen-op-de-CES-elektronica-beurs-2019

  Jan-Willem     21-01-2019     Reacties (0)

4 dagen CES is intensief, er staan alleen al 1200 start-up bedrijfjes. 4 dagen veel lopen, kijken, praten en zoeken naar nieuwe HomeKit producten, ontwikkelingen en merken. Ook dit jaar hebben we weer nieuwe HomeKit producten en fabrikanten ontdekt, soms met HomeKit producten die nu al op de markt zijn, soms met compleet nieuwe producten.

Derde kwartaal jaar verwachten we de eerste gecombineerde Rook/CO melder. Ook de eerste HomeKit compatibel douche gezien. Verder komen dit jaar hangsloten, wandcontactdozen, garagedeur-openers, bureaulampen, hoe vochtig is mijn tuin sensor, deurbellen, tussenschakelaars die je ook buiten kan gebruiken en nog veel meer op de markt.

Verder wordt het HomeKt product assortiment uitgebreid met meer LED verlichting, camera’s, diverse sensoren voor onder ander vocht- en beweging-detectie en van een aantal producten wordt dit jaar de tweede generatie uitgebracht.

Hou onze website in de gaten en wij houden je op de hoogte van de laatste HomeKit ontwikkelingen.

Namens Team SimpelDomotica, Jan-Willem

Lees meer

HomeKit Deursloten en Virtuele Sleutels

  Jan-Willem     05-09-2018     Reacties (0)

HomeKit Deursloten en Virtuele Sleutels

Een HomeKit compatibel Elektronisch slot en biedt zoveel mogelijkheden. Kijk of de deur op slot zit als je niet thuis bent. Open de deur op afstand als er onverwacht een bekende langskomt. Geef je buren, interieur verzorger, thuiszorg, mantelzorger, vrienden en familie virtuele sleutels zodat zij naar binnen kunnen om de post op te rapen, planten water te geven, kat eten te geven, hond uit te laten, het huishouden te doen of persoonlijke verzorging door thuiszorg.

Deze virtuele sleutels kan je eenmalig toekennen aan een persoon voor een bepaalde dag en tijdstip. Of geef iemand op regelmatige dagen en tijden een virtuele sleutel, bijvoorbeeld de wekelijkse interieur verzorger. Vanuit de Elektronisch slot App stuur je de virtuele sleutels of blokkeer je uitgegeven virtuele sleutels.

De ontvangende persoon van de virtuele sleutel kan dan naar jouw huis en via de App jouw deur openmaken, dit gebeurt met een Bluetooth verbinding tussen de iPhone van de ontvanger van de virtuele sleutel en jouw Elektronisch deurslot. Omdat je een HomeKit compatibel Elektronisch slot bezit met alle voordelen van HomeKit zoals beveiligde verbindingen en goed geregelde privacy kan je alleen virtuele sleutels sturen naar iPhones en niet naar Android mobiele telefoons.

Apple heeft jouw veiligheid hoog in het vaandel staan en heeft daarom Elektronische deursloten gekwalificeerd als beveiligingsproduct en stelt hieraan extra veiligheidseisen. Dit houd in dat Apple momenteel de Bluetooth verbinding niet veilig genoeg vindt. Een Bluetooth verbinding zou op korte afstand onderschept kunnen worden. Om deze reden heeft Apple besloten dat er op dit moment nog geen gebruik gemaakt mag worden van een Bluetooth verbinding in een HomeKit compatibel Elektronisch slot. Dat is erg jammer want het uitgeven van virtuele sleutels wordt dus pas op een later moment mogelijk met een HomeKit Elektronisch deurslot.

Een tijdelijke oplossing is dat je in de Woning-App van Apple iemand uitnodigt om gebruik te maken van jouw Elektronisch deurslot. Klik in de Woning-App linksboven op het pijltje, als je meerdere Woningen hebt geconfigureerd kies je de juiste woning en onder het kopje Personen kan je personen die ook een iPhone hebben uitnodigen. Let wel op, je geeft nu iemand toegang tot al je HomeKit accessoires en scènes. Als je dit niet wilt voeg dan eerst een nieuwe woning toe met een één kamer en noem deze dan bijvoorbeeld voordeur. Je Elektronisch slot kan je dan niet opnemen in een scène met jouw andere HomeKit accessoires. Ook kan je nog steeds geen sleutel-schema’s kan maken met personen, dagen en tijdstippen.

Elektronische sleutel makers als DanaLock, Yale en August zijn wel in gesprek met Apple om het sturen van virtuele sleutels naar vrienden en familie mogelijk te maken. Het goede nieuws is dat In de huidige Elektronische HomeKit sloten al wel een Bluetooth chip zit. Als Apple toestaat Bluetooth the gebruiken hoef je geen nieuw slot te kopen maar zullen fabrikanten met een software update virtuele sleutels mogelijk maken.

Fabrikanten komen wel met creatieve oplossingen zoals Yale die een vingerafdruk-scanner met numeriek keypad kastje heeft die aan de buitenkant van de deur wordt gemonteerd, je kan nu via de Yale App een numerieke code sturen naar vrienden en familie die ze op het numerieke keypad kunnen intoetsen om het slot open te maken. De Yale App maakt het ook mogelijk om sleutels weer te blokkeren en een dag en tijdsslot aan een sleutel toe te voegen wanneer deze kan worden gebruikt.

Bij elke nieuwe iOS en Bluetooth update worden HomeKit functies weer uitgebreid, als Apple hierin iets veranderd zullen we dit artikel aanpassen.

Team SimpelDomotica

 

Lees meer

Waarom duurt het zooooo lang voordat nieuwe HomeKit producten verkrijgbaar zijn?

  Jan-Willem     13-03-2017     Reacties (0)

Waarom duurt het zooooo lang voordat nieuwe HomeKit producten verkrijgbaar zijn?

Er zijn verschillende redenen waarom het zo lang duurt voordat nieuwe HomeKit producten op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Halverwege 2015 heeft Apple de HomeKit standaard aangekondigd. Sinds 2015 zijn nieuwe startups en bestaande fabrikanten op de HomeKit standaard gedoken. Maar het heeft twee jaar geduurd voordat de eerste HomeKit producten te koop zijn in Nederland, dat ligt onder ander aan het volgende: 

HomeKit is een nieuwe standaard waarbij Apple fabrikanten verplicht om een HomeKit MFi hardware chip te gebruiken (vanwege de uitstekende encryptie) daarom moeten startups en bestaande fabrikanten allemaal nieuwe producten ontwikkelen. Het is dus niet mogelijk om bestaande domotica of huis-automatiserings producten te voorzien van nieuwe software / firmware om aan de HomeKit standaard toe te voegen. 

Update: Sinds de zomer van 2017 mogen fabrikanten ook softwarematige HomeKit toevoegen aan hun producten, een MFi chip is dus niet meer verplicht.

Het ontwikkelen van nieuwe HomeKit compatibel hardware en bijbehorende App duurt gemiddeld negen tot twaalf maanden.

Nadat een HomeKit product is ontwikkeld en getest moet het worden gefabriceerd in grote aantallen. Dit gebeurt bijna altijd in China en daar zijn wachtlijsten voordat een product kan worden gemaakt. Dit geldt zeker voor start-up bedrijven die nog geen eigen fabrikage faliciteiten hebben.

Maar de ontwikkeling, testen en fabrikage is niet het enige punt waarom het zo lang duurt. Ook Apple neemt haar tijd, elk HomeKit product moet goedgekeurd en gecertificeerd worden door Apple. Tijdens ons bezoek aan de CES kregen wij regelmatig te horen dat deze keuring en certificering van HomeKit producten lang op zich laat wachten.

Van fabrikanten hebben wij begrepen dat het gemiddeld 6 maanden duurt voordat Apple een product heeft gecertificeert. Apple keurt niet alleen het product maar ook de verpakking en de handleiding.

Nieuwe HomeKit producten worden veelal eerst op de Amerikaanse en Canadese markt gezet, dat is logisch want veel HomeKit fabrikanten zijn Amerikaanse bedrijven. Maar dit betekend ook dat veel van deze producten Amerikaanse stekkers hebben en soms ook alleen geschikt zijn voor de Amerikaanse 110 Volt spanning.

Uitbreiding naar Europa en Nederland volgt pas na een succesvolle Amerikaanse introductie want fabrikanten moeten hun producten aanpassen om deze in Europa te kunnen verkopen en dit kost weer tijd.

Als laatste punt zijn het de fabrikanten zelf, zij kiezen het moment voor een Europesche  / Nederlandse introductie. Fabrikanten stellen soms zelf nieuwe producten uit tot een geschikte introductie datum, bijvooorbeel tijdens een Elektronica beurs.

Gelukkig zien we wel dat het aanbod van nieuwe HomeKit producten toeneemt en als meer Apple gebruikers bekend worden met HomeKit en de Woning App voorspellen wij  een mooie toekomst voor Homekit compatibel producten. 

Team SimpelDomotica.

 

Lees meer